Mezinárodní den čistého ovzduší za modrou oblohu

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Mezinárodní den čistého ovzduší za modrou oblohu
Modrá obloha nad Massachusetts, autor Jeannette Marianne E Lee
Modrá obloha nad Massachusetts, autor Jeannette Marianne E Lee
Slavenýkaždoročně
Druhpřipomínkový den OSN
Začátek2019
Datum7. září

Mezinárodní den čistého ovzduší za modrou oblohu vyhlásilo Valné shromáždění OSN na 7. září s cílem posílit mezinárodní spolupráci při zlepšování kvality ovzduší a snižování jeho znečištění. Vyhlášení bylo provedeno prostřednictvím rezoluce 74/212[1] a přijato na 52. plenárním zasedání tohoto shromáždění dne 19. prosince 2019.

Rezoluce byla přijata bez hlasování,[2] což obecně naznačuje, že všechny země uznávají důležitost tohoto tématu, jsou v této otázce jednotné a neexistují žádné zjevné rozpory.

Valné shromáždění v této rezoluci zdůraznilo „potřebu posílit mezinárodní spolupráci na globální, regionální a subregionální úrovni v různých oblastech souvisejících se zlepšováním kvality ovzduší, včetně shromažďování a využívání údajů, společného výzkumu a vývoje a sdílení osvědčených postupů“. Součástí je zvláštní zaměření na nepřiměřený dopad špatné kvality ovzduší na ženy, děti a starší osoby.[3][4]

Cílem mezinárodního dne je zvýšit povědomí o významu čistého ovzduší pro zdraví, produktivitu, ekonomiku a životní prostředí; ukázat úzkou souvislost kvality ovzduší s dalšími environmentálními a rozvojovými výzvami, jako je současná změna klimatu; podporovat řešení, která zlepšují kvalitu ovzduší, sdílením využitelných poznatků, osvědčených postupů, inovací a úspěšných příkladů; a spojit různé aktéry pro společné národní, regionální a mezinárodní přístupy k účinnému řízení kvality ovzduší.

Mezinárodní den se poprvé slavil 7. září 2020 a akce se konaly po celém světě. Vzhledem k pandemii covidu-19 se však většina vzpomínkových akcí konala virtuálně.[4] Hlavními koordinačními partnery Mezinárodního dne byly Program OSN pro životní prostředí (UNEP) a Koalice pro klima a čisté ovzduší za účelem snížení emisí látek s krátkým poločasem rozpadu (CCAC), přičemž další finanční prostředky poskytlo Spolkové ministerstvo životního prostředí, ochrany přírody a jaderné bezpečnosti Německa (BMU).[5] Při některých vzpomínkových akcích spolupracovala Světová zdravotnická organizace s nevládní organizací BreatheLife, která koordinovala některé aktivity k tomuto dni.[6]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku International Day of Clean Air for blue skies na anglické Wikipedii.

  1. A/RES/74/212 - E - A/RES/74/212 -Desktop. undocs.org [online]. [cit. 2021-08-21]. Dostupné online. 
  2. Taking Up Second Committee Reports, General Assembly Adopts 47 Resolutions, including Texts to Combat Protectionism, Unilateral Economic Measures [online]. UN Meetings Coverage [cit. 2020-12-26]. Dostupné online. 
  3. General Assembly Resolution 74/212 International Day of Clean Air for blue skies [online]. United Nations [cit. 2020-12-26]. Dostupné online. 
  4. a b Build a better future with blue skies for all, UN urges, marking first International Day of Clean Air. UN News. UN News, 7 September 2020. Dostupné online [cit. 26 December 2020]. (anglicky) 
  5. Partners [online]. 15 August 2020. Dostupné online. 
  6. International Day of Clean Air for blue skies [online]. World Health Organization [cit. 2020-12-26]. Dostupné online. (anglicky)